Barış imzacısı iki akademisyen daha işten atıldı

Yazar / Referans: 
evrensel.net
Tarih: 
02.05.2016

Doğuş Üniversitesi, barış bildirisine imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Aslı Vatansever ile gazetemiz yazarı Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu’nun iş akdini feshetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından hedef göstermesinin ardından “Bu suça ortak olmayazağız” başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik cadı avı başlatılmıştı. Hakkında soruşturma başlatılan Vatansever ve Değirmencioğlu da, üniversite yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Üniversite Disiplin Kurulu’nun 21 Nisan’da aldığı karar uyarınca 29 Nisan mesai bitimi itibariyle sözleşmesinin feshedildiği 29 Nisan öğle arasında Aslı Vatansever’e bildirildi. Disiplin cezası kararının altında ise Rektör Prof. Dr. Abdullah Dinçkol imzası bulunuyor. Kararda bildiri imzalamanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-b bendindeki “devlet memurluğundan çıkarma” cezasının unsurlarını oluşturduğu öne sürüldü. Bu kararın sözleşmenin feshi şeklinde uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.

‘KATLİAM’ SÖZÜ DİSİPLİN SUÇU SAYILDI

Gazetemize konuşan Vatansever, işten çıkarılma kararından önce hakkında 3 tane soruşturma açıldığını, soruşturmaların ilkinin bildiri ile ilgili olduğunu, diğer ikisinin ise 1968 Almanya’daki öğrenci hareketinin bir sloganını kapısına asmış olmasından ve Diyarbakır Sur’da okuduğu Barış İçin Akademisyenler’in  basın açıklamasından kaynaklandığını söyledi. Vatansever, sözleşmesinin bildiride geçen ‘katliam’ sözcüğünün disiplin suçu teşkil ediyor olması gerekçesiyle feshedildiğini aktardı.

Yükseköğrenimi geldiği nokta itibariyle endişe verici bulduğunu söyleyen Vatansever, “Türkiye’deki üniversiteler barışın yanında olmadıkları gibi  barışa yönelik girişimlere köstek oluyorlar. Üniversiteler, akademisyenlerine vasıfsız işçi muamelesi yapmak ve onları güvencesizleştirmek suretiyle hem siyasi hem iktisadi olarak akademisyenlerin manevra alanlarını sürekli daraltıyor” dedi. Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinin akademi ile yüzleşme yönünden ciddi bir şans olduğuna değinen Vatansever, “Barış İçin Akademisyenler’in Türkiye’de çürümüş olan üniversite kurumlarını aşıp gerçek anlamda bilimle iştigal eden bir akademi kurmanın çekirdeği olabileceğini düşünüyorum. Bu açıdan hala umudumuz var ama iradeli ve kararlı olmamız gerekiyor” dedi.

Bildiriyi imzalamış olmaktan pişman olmadığını vurgulayan Vatansever, “Bu süreçte ortaya çıkan dayanışmanın çok değerli olduğunu görüyorum” diye konuştu. Vatansever, Doğuş Üniversitesi’nin işten çıkarma kararına karşı kanunen sahip olduğu bütün hakları kullanacağını da belirtti.(İstanbul/EVRENSEL)