Barış Akademisyenlerinin İlk 10 Davası 12 Nisan'da Sürecek

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
05.12.2017

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzacılarından 10 akademisyenin ayrı ayrı yargılandığı davaların ilk duruşmaları İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacılarına yönelik davalar bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başladı.

İstanbul ve Galatasaray Üniversiteleri’nden 10 imzacı 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı davalarda yargılanıyor. Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianamede akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan “Terör örgütü propagandası” ile suçlanıyor.

Bugün görülen on davanın duruşmaları aynı salonda ara verilmeden görüldü. 28 kişilik duruşma salonunda bir çok kişi ayakta kalırken duruşmayı izlemek için gelen çok sayıda kişi salon dışında kaldı. 

Yargılanan 10 akademisyenden sekizi salonda yer alırken biri yurtdışında görevli, biri de raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı.   Avukatların ortak müvekkileri hakkında talep ve karar süreçleri hızla  geçti.

Duruşmalar bir buçuk saat kadar sürdü. 

Mahkeme heyeti 10 duruşmada dile getirilen, yargılamanın TCK'nın 301. maddesinden görülmesi, derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddetti. 

Mahkeme, 10 dava için gelecek duruşma tarihlerini 12 Nisan 2018 olarak belirledi.

Bildiriye imza veren 1128 isime açılan davaların Mayıs ayına dek sürecek ilk duruşmalarında 15 üniversiteden 148 akademisyen yargılanıyor.

Duruşma salonunda yaşananlar şöyle:

İstanbul Üniversitesi'nden dört akademisyenin duruşmaları

11.52: Beraat ve birleştirme talebine ret

Savcı derhal beraat verilmesi talebinin reddini istedi. Mahkeme, derhal beraat talebini reddetti. 

Mahkeme, birleştirme talebini de "Birleştirmenin zorunlu olmadığı, bazı dosyalardan sanıklara ulaşılamaması halinde savunmaların alınması için beklenmesi gerekeceğinden bu hususun yargılama süresini uzatmakla adil yargılanmanın ihlaline yol açacağı" gerekçesiyle reddetti. 

Hakimin "adil yargılanmanın ihlali" ifadeleri üzerine salonda gülüşmeler oldu. Hakim "Komik bir şey mi var?" tepkisi var.

Mahkeme, son dava için de gelecek duruşma tarihini 12 Nisan 2018 olarak belirledi.

11.34: Avukat Ceylan'dan derhal beraat talebi

Bugün duruşması olan akademisyenlerden İstanbul Üniversitesi'nden Pedriye Mutlu, raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı. Avukatı Ali Deniz Ceylan, derhal beraat talebinde bulundu. Ceylan, yargılamanın işleyişine dair problem olduğunu belirterek birleştirme talebinde bulundu.

Ceylan "Mahkemeniz önceki duruşmada beraate ret kararını verdi. Ama mahkemenizin bir yükümlülüğü de ifade özgürlüğü ve siyasi eleştirilere haksız müdahaleyi engellemektir. İfade özgürlüğü haktır" dedi. İfade özgürlüğüne dair AİHM kararlarını hatırlattı.

11.27: Beraat talebine ret

Savcı “Delil değerlendirmesi ve sanığın sorgusu yapılıp savunması alındıktan sonra hüküm kurulabileceği” gerekçesiyle  derhal beraat kararı verilmesi talebini reddetti.

Mahkeme de aynı gerekçe ile derhal beraat talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 12 Nisan 2018'de görülecek.

Mahkeme, Yeniaras'ın müvekkili olan diğer iki akademisyen Mehtap Balık ve Alaeddin Dinç Alada hakkında da aynı kararları verdi.

10.57: Avukat Yeniaras'tan derhal beraat talebi

İstanbul Üniversitesi'nden akademisyen Gizem Bilgin sanık kürsüsüne geldi. Aytaç'ın avukatı Arın Gül Yeniaras derhal beraat talebinde bulundu.

Derhal beraat için beyanlarda bulunan Yeniaras, iddianamede suçta ve cezada şahsilik ilkesine uyulmadığını belirtti. Yeniaras, bildiride devlete yapılan barış çağrısı olduğunu belirterek, müvekkilinin ve diğer imzacıların suç unsuru olduğunu öngörmesinin olası olmadığını vurguladı. Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler raporları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından örnekler verdi. 

Yeniaras, 27 ağır ceza mahkemesi yargıcının 16 Aralık 2016'da yayınladıkları, istinaf mahkemelerinin işleyişi ve verdiği kararlar nedeniyle hukuk güvenliğini tehdit ettiği ifadelerin yer aldığı eleştirilerden oluşan bildiriyi örnek verdi.

Sert bir eleştiriyi yaymanın eleştiri özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten Yeniaras "Devletin organlarını eleştirmek, ihlallerini söylemek suç değildir. Akademisyenlerin bildirisinde muhatap devlettir. Medyadaki ve siyasetteki söylemlerden etkilenmeden mahkemenizin adil bir karar vermesini talep ediyoruz" dedi.

Galatasaray Üniversitesi'nden altı akademisyenin duruşmaları

10.40: Beş akademisyenin duruşmasına da 12 Nisan tarihi

Ayrı davalarda yargılanan Galatasaray Üniversitesi'nden akademisyenler Tuba Akıncılar, Hakan Yücel, Aslı Didem Danış, Başak Demir de aynı anda sanık sandalyesine geldi, süre talep ettiler.

Mahkeme dört akademisyenin duruşmalarına da 12 Nisan'da devam edilmesine karar verdi.

Avukat Ersöz, akademisyen Ömer Orhan Aygün’ün 2018 sonuna dek yurtdışında bir üniversitede görevli olduğunu belirtti. Mahkeme Aygün'ün duruşmasına da 12 Nisan'da devam edilmesine karar verdi.

10.32: Mahkeme 301. maddeden yargılanma izni talebini reddetti

Savcı, "eylemin örgüt propagandasının suç kapsamında olduğunu" belirterek avukatın TCK'nın 301. maddesinden yargılanma yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni alınması talebini reddetti.

Mahkeme, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki kararın mahkemelerini bağlayıcı niteliği bulunmaması” gerekçesiyle avukatın talebini reddetti.

Avukat, savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti savunma hazırlanması için süre verdi. Bir sonraki duurşma 12 Nisan 2018'de.

10.25: Avukat 301. madde için izin prosedürü istedi

Avukat Hüseyin Ersöz, müvekkilinin savunması öncesi usulü itirazını dile getirdi.

Bildiri ile ilgili akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy, Meral Camcı ve Muzaffer Kaya'nın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada savcı suçlamayı Terörle Mücadele Kanunu'nın 7/2 maddesinden Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesi [Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama] olarak değiştirmiş, mahkeme 301. maddeden yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması için başvuruda bulunmuştu. 

Ersöz, Adalet Bakanlığı'nın 22 Eylül 2017'deki cevabında 301. maddeden yargılama yapılmasına izin verdiğini söyledi. 

Dava konusunun aynı olması nedeniyle TCK 301. madde kapsamından yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmesi prosedürünün başlatılmasını istedi.

10.19 : İlk duruşma başladı 

İlk duruşma Galatasaray Üniversitesi'nde okutman olan Olcay Kunal'ın kimlik tespitiyle başladı.  

10.17 : Duruşma salonuna girildi

Saat 09.30’da başlaması beklenen davaların sonuncusunun 11.00'de başlayacağı duyurulmuştu. Duruşma salonuna 10.17'de girişler yapıldı.

Duruşmaya katılanlar

Duruşmayı takip edenler arasında Halkların Demokratik Partisi milletvekili Garo Paylan, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, imzacı akademisyenler de yer aldı.Jorg Detjon (Köln Belediye Meclis üyesi), Senta Pineau (Köln Üniversitesi Öğrenci Birliği Temsilcisi), Birgit Kramer (Aktives Gewekschaftsmitglied Sendikası), Ernst-Ludwig Iskenius(Barış İçin Doktorlar Temsilcisi), Lasse Bjerg Jorgensen (Danimarka Okulöncesi ve gençlik Eğitimcileri Sendikası), Jesus de la Rosa (İspanya Kültür Emekçileri Sendikası), Emel Tel (Kıbrıs Öğretmenler Sendikası), Mebruke Diren-Ozan Elmalı-Hakan Soyer (Kıbrıs Ortaeğitim Öğretmenleri Sendikası), Tuna Altınel (Barış İçin Akademisyenler Fransa Derneği), Douglas Chalmers (İngiltere Üniversite ve Kolej Sendikası) de duruşma için adliyede bulunan uluslararası heyetteki isimlerdendi. (BK)

* Fotoğraflar: Nadire Mater

Beyza Kural - Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Kasım 2012'den beri bianet'te muhabir olarak çalışıyor.

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/192130-10-dava-12-nisan-da-sur...