Savcı 16 Akademisyenin "Ayrı Ayrı" Cezalandırılmasını İstedi

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
16.05.2019

16 akademisyenin dosyalarının birleştirilmesi sonrası görülen duruşmada savcı akademisyenlerin "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini  imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) 16 akademisyenin birleşen dosyalarının duruşması görüldü. Savcı esas hakkında mütalaasını açıklayarak sanıkların Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.

29. ACM'deki duruşmada bütün talepleri reddeden mahkeme, esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. 

Duruşması görülenler

Bugün dört ayrı mahkemede duruşmalar görüldü:

37. ACM: Boğaziçi Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Dr. Sakine Çil'in dördüncü duruşması.

23. ACM: Boğaziçi Üniversitesi'nden Arş. Gör. Seval Gülen, Prof. Dr. Nüket Sirman Eralp, Doç. Dr. Meltem Toksöz, Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu ve Prof. Dr. Oya Köymen, Bilgi Üniversitesi'nden araştırma görevlileri Kudret Çobanlı ile S.H., Doç. Dr. Evren Hoşgör; Maltepe Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Esra Sakınç, Öğr. Gör. İrfan Eroğlu; MSGSÜ'den Yrd. Doç. Dr. Gamze Toksoy, Prof. Dr. Sefa Feza Arslan, Doç. Dr. Özgür Martin; İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu; Çukurova Üniversitesi'nden Taylan Koç'un birleşen dosyalarının duruşması.

29. ACM: Türk-Alman Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Berke Özenç'in dördüncü duruşması.

26. ACM: Şehir Üniversitesi'nden Okutman Akın Tek ile Michigan Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Özge Korkmaz'ın beşinci duruşmaları.

26. ACM

Akın Tek ve Özge Korkmaz duruşmalarında hazır bulundu. Ancak her iki sanığın da avukatı mazereti nedeniyle duruşmaya katılamadı.

Mahkeme, sanıklar müdafinin mazeretini kabul ederek bir sonraki celselerde esasa karşı savunmalarının alınmasına karar verdi.

Her iki duruşma da 16 Ekim'e bırakıldı.

37. ACM

Sakine Çil'in hazır bulunduğu duruşmaya avukatı mazereti nedeniyle katılamadı. 

Mahkeme, mazeretin kabulü ile sanık ve müdafine süre vererek duruşmayı 9 Temmuz'a bıraktı.

23. ACM

16 akademisyen birleşen dosyalarının duruşması için sanıklar ve avukatları salonda hazır bulundu. 

Duruşma savcısı, kovuşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını belirterek esas hakkında mütalaasını sunmak istedi. Avukatlardan İnayet Aksu müvekkilinin savunmasının henüz alınmadığını belirterek söz aldı ve "Savcı bey müvekkilim savunma yapmadan mütalaa vermek istedi ancak bir maddi hata olduğunu düşünüyoruz. Ama Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Ayşe Çelik kararı doğrultusunda belki de beraat talep edecek” diye konuştu.

Ayşe Çelik kararı hatırlatıldı

Müvekkili Seval Gülen'in savunmasından sonra tekrar söz alan Aksu, bir televizyon programındaki ifadeleri nedeniyle "terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle hapse gönderilen öğretmen Ayşe Çelik hakkında AYM'nin verdiği "hak ihlali" kararını mahkemeye sundu. Karar doğrultusunda akademisyen dosyalarında da beraat kararı verilmesi gerektiğini savundu.

Aksu'nun ardından konuşan avukat Meryem Kavak da savcının duruşma başında vermek istediği mütalaaya değinerek "Mütalaadan önce kovuşturmanın genişletilmesi taleplerimiz olacak. Eksik dosyayla esas hakkında mütalaa verilmeyeceğini bir avukat olarak kendisine hatırlatmak istiyorum" dedi. Mahkeme başkanı ise mütalaanın her aşamada verilebileceğini ancak mahkemeyi bağlamadığını söyledi.

Kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerini sıralayan Kavak, "Eğer mahkemeniz AYM’nin Ayşe Çelik kararını dikkate alıp beraat vermeyecekse bu taleplerimiz değerlendirilsin" diye konuştu.

Savcı mütalaasını açıkladı

Mahkeme, "yargılamaya bir yenilik katmayacağı" gerekçesiyle kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin reddine karar verdi. Esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, sanıkların TMK 7/2 maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.

Terörle Mücadele Kanunu 7/2

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Mahkeme, sanıklar ve müdafilerine esasa karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 5 Kasım'a bıraktı.

29. ACM

Duruşmada hazır bulunan Berke Özenç savunmasını sözlü ve yazılı olarak mahkemeye sundu.

Avukatı Senem Doğanoğlu, iddianamede atılı suçlama olan TMK 7/2 yönünden Anayasa'ya aykırılık itirazı olduğunu belirterek mahkemeden bu itirazla ilgili ara karar vermesini talep etti.

Doğanoğlu ayrıca, iddianamede akademisyenler aleyhine delil olarak sunulan Emre Erciş yazısının dosyadan çıkarılması ve kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinde bulundu.

Talepler reddedildi

Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, "yargılamaya bir katkı sağlamayacağı ve yerinde olmadığı değerlendirilmekle" sanık müdafinin taleplerinin ayrı ayrı reddine karar verdi.

Dosyanın varsa kovuşturmanın genişletilmesi yoksa esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için iddia makamına gönderilmesine karar vererek duruşmayı 1 Kasım'a bıraktı.

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

16 Mayıs 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 613 oldu. 136 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 18 akademisyen 1'er yıl 10'ar ay 15'er gün; 8 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 2 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay 22'şer gün; 17 akademisyen 2 yıl 3 ay; 6 akademisyen 2 yıl 6 ay; 4 akademisyene 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 192 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 

34 kişinin cezası ertelenmedi

192 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi. İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararlarından cezası onanan Prof. Dr. Füsun Üstel 8 Mayıs'ta cezaevine girdi.

Cezası ertelenmeyen akademisyenlerin isimleri şöyle:

Ayşe Erzan, Özdemir Aktan, Nesrin Sungur Çakmak, Füsun Üstel, Büşra Ersanlı, Lütfiye Bozdağ, Şebnem Korur Fincancı, Özgür Müftüoğlu, Yonca Demir, Gençay Gürsoy, M.A., Alper Akyüz, Ahmet Bekmen, Nihan Aksakallı, Hülya Kirmanoğlu, İsmet Akça, Haydar Durak, İlkay Özkuralpli, Öznur Yaşar Diner, Remzi Orkun Güner, Esra Kaliber, Eda Aslı Şeran, Aysuda Kölemen, İlkay Yılmaz, Zeynep Tül Süalp, L.N., S.A., Gevher Gökçe, Çare Olgun Çalışkan, Nevin Zeynep Yelçe, Ali Kerem Saysel, Koray Çalışkan, S.I. Süreyya Topaloğlu.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor.

(TP)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/208561-savci-16-akademisyenin-...