Doç. Dr. Tuna Altınel'in İlk Duruşmasına Büyük Destek

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
30.07.2019

Barış akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel'in Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşması öncesinde çeşitli illerden çok sayıda kişi destek için adliyeye geldi.

Lyon 1 Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tuna Altınel, bir barış akademisyeni.

Altınel, Şubat 2019’da Fransa’da “Cizre bodrumlarına ilişkin” düzenlenen bir konferansta simültane yaptığı çeviriden ötürü tutuklanarak Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevi’nde konuldu.

Doç. Dr. Altınel, tutukluluğunun 81. Gününde bugün  Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

Aralarında siyasetçi, gazeteci ve akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda kişi destek için Balıkesir Adliyesi'ne geldi.

TIKLAYIN - Tutuklu Akademisyen Tuna Altınel'in İlk Duruşması 30 Temmuz'da

1996'dan beri Lyon'da

Doç. Dr. Altınel, 1996'dan beri Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki üniversitelerde birçok başarıya imza atmış bir akademisyen.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimlerinden mezun olduktan sonra, doktora derecesini Rutgers Üniversitesi'nden (New Jersey, ABD ) Gregory Cherlin başkanlığında aldı.

Alexandre Borovik ve Gregory Cherlin ile birlikte, Cherlin-Zilber düşüncesinin önemli bir örneğini kanıtladı.

Alanında yayınlanmış 26 makalesi olan Altınel, Grup teorisi ve matematiksel mantık konusunda uzman.

Altınel’in serbest bırakılması için çağrılar

Altınel’in serbest bırakılması için bugüne kadar gerek Fransa hükümeti gerek görev yaptığı üniversiteden dostları çok sayıda girişimde bulundu.

* Lyon 1 Üniversitesi’nden akademisyenler Tuna Altınel Destek Komitesi’ni oluşturarak Fransa’da eylemler düzenledi. Komite Altınel’in serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.

* Fransa Ulusal Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi (CNESER) Fransa’nın Avrupa Birliği, Yükseköğretim ve Dışişleri bakanlarından Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüğüne saygı duyulması için yapılması gereken ne varsa yapılmasını talep etti. 

* Fransa Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal ise konuya ilişkin 16 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Türkiyeli meslektaşı için derin endişe duyduğunu belirterek Altınel’in bir an önce Fransa’ya dönüp görevinin başına geçmesi gerektiğini söyledi. 

* Avrupa Matematik Derneği’nden 14 Mayıs günü açıklama yapılarak insan haklarına yönelik bir ihlal olduğunu söyledi. Altınel’in derhal serbest bırakılmasını ve öğretime ve araştırmaya devam etmek için Fransa'ya dönmesine izin verilmesini talep etti. 

* Fransa Dışişleri Bakanlığı da, yazılı bir açıklama yaparak, Altınel'in Türkiye'de tutuklanmasından “kaygı duyduklarını” belirtti. 

* Fransa Üniversite Rektörler Birliği (CPU) , Fransa'daki Türkiye Büyükelçiliği ile görüşerek Altınel’in serbest bırakılmasını istedi. 

* Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Altınel’in durumundan “büyük endişe duyduklarını” ve görüşmelerde bunu gündeme getireceğini söyledi. 

TIKLAYIN - Fransalı ve Türkiyeli Akademisyenlerin Ortak Talebi: Tuna Hoca Serbest Bırakılsın

Türkiye'den çağrılar 

* Galatasaray Liseliler Altınel'in düşüncelerini özgürce ifade etme hakkını savunmak için imza kampanyası başlattı. 

* BirAraDa Derneği ve Barış İçin Akdemisyenler Altınel’e kartpostal yolladı. 

* Barış İçin Akademisyenler Altınel'in serbest bırakılması için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde birçok kez eylem düzenledi. 

* Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, yayımladıkları yazılı açıklamayla Altınel'in serbest bırakılmasını istedi. 

Barış akademisyeni olarak da yargılanıyor

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinde de imzası bulunan Altınel, 16 Temmuz'da, 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmasına tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanmıştı. (DB)

Fotoğraf Twitter'dan alınmıştır.

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/211020-doc-dr-tuna-altinel-in-...