33. ACM'de Birleştirilen Dosya sayısı 27'ye Yükseldi

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
22.06.2018

33. ACM, Eda Aslı Şeran, Yüksel Taşkın, Cihan Yapıştıran, İsmet Akça, Ayşe Nilüfer Durakbaşa,Özgür Müftüoğlu ile üç akademisyenin daha dosyalarını birleştirdi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlerin davaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üç akademisyenin 2., yedi akademisyenin 3. duruşması görüldü.

İhraç edilen araştırma görevlileri Eda Aslı Şeran, Seçil Ercan, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, doktora öğrencisi Cihan Yapıştıran, Dr. İsmet Akça, Dr. Ayşe Nilüfer Durakbaşa, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu’nun üçüncü; Yrd. Doç. Dr. T.D.Y., Doç. Dr. Y. Y., Dr. Öğr. Üyesi E.A.’nın ikinci duruşmaları görüldü.

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 22 Haziran itibariyle 256 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 16 kişinin davasında karar açıklandı. 16 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

9 dosya için birleştirme

Heyet, "Terör örgütü propagandasının basın yolu ile işlenmesi halinde cezanın artırımını" içeren Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesinin ikinci cümlesi uygulanması ihtimaline binaen sanıklara ek savunma için süre vermişti.

Bugünkü duruşmalarda akademisyenlerin bildirinin ne zaman ne şekilde yayınlanacağına dair bilgileri olup olmadığına dair ayrıntılı sorular soruldu. 

Savunması tamamlanmayan Seçil Ercan dışındaki tüm dosyalar, mahkeme bünyesindeki başka bir dava dosyası ile birleştirildi.

33. ACM’de akademisyen Seçkin Sertdemir’in dosyasında birleştirilen dosya sayısı 27’ye yükseldi. Birleştirilen dosyaların bir sonraki duruşması 17 Ekim saat 10.00’da.

1. duruşma

Dicle Üniversitesi ÖYP kadrosundan KHK ile ihraç edilen Araştırma görevlisi Eda Aslı Şeran, vareste tutulduğu için duruşmaya katılmadı.

Avukatı, dosyalar arasında objektif bağlantı olduğundan dosyanın öncelikle 13. ACM'deki dosya ile birleştirilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse 33. ACM'deki benzer dosyaların birleştirilmesini talep etti.

Savcı, "usul ekonomisi dikkate alınarak dosyanın aynı olayla ilgili olarak Seçkin Sertdemir'in yargılandığı 2017/60 esas sayılı dava dosyasıyla birleştirilmesinin uygun olacağını belirtti. Talebin kabulü halinde dosyalar birleştirildikten sonra esas hakkında mütalaa için dosyanın tarafına tebliğ edilmesini istedi.

 Mahkeme heyeti, dosyanın Seçkin Sertdemir'in yargılandığı 2017/60 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi.

2. Duruşma

Kemerburgaz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. T.D.Y., savunmasını yazılı olarak verdi. Mahkeme başkanının sorusu üzerine, çalıştığı kuruma verdiği dilekçe ile imzasını geri çektiğini anlattı.

Heyet, "Terör örgütü propagandasının basın yolu ile işlenmesi halinde cezanın artırımını" içeren Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesinin ikinci cümlesi uygulanması ihtimaline binaen sanıklara ek savunma için süre vermişti.

Avukatı Serap Kaya ek savunmaya dair söz konusu 2. Cümlenin uygulama alanı olmadığını söyledi, savunma için ek süre istedi.

Düşünceyi ifade suç olmadığı için beraat gerektiğini ancak en kötü durumda da TCK 301. Maddenin uygulanması için Adalet Bakanlığı’na başvurulmasını istedi. 13. ACM ile birleştirilme talebine dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesini ve imza çekmeye dair verilen dilekçenin üniversiteden istenmesini talep etti.

Savcı, müzekkere cevabının beklenmesini isterken heyet bunun beklenmesinden vazgeçilmesine karar verdi.

Avukat birleştirme istemedi

Savcı, 33. ACM’deki dosya ile birleştirme talebini yineledi. Akademisyenin imzasını çektiğine dair dilekçenin istenmesini talep etti.

Avukat Kaya, "Bu dosya açısından birleştirmenin faydalı olmadığını düşünüyoruz"  diyerek birleştirme kararını kabul etmediklerini söyledi.

Heyet, dosyanın 2017/60 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdi.

3. duruşma

Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Y. Y. ek savunmasına dair yazılı beyanlarını verdi.

Avukatı Ebru Demiralp ek savunma için; "Bu maddenin uygulanamayacağını düşünüyoruz" dedi.

Savcı birleştirmeye dair talebini, mahkeme kararını yineledi.

4. duruşma

Kemerburgaz Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi E.A savunmasını yaparak suçlamaları kabul etmediğini belirtti, beraatını talep etti.

"Bildiriyi barışın geleceğine inanarak imzaladım. Uzun zamandır devam eden şiddetin sona ermesi için devlete hitaben insani bir çağrıydı.

"Hiçbir örgütle bağlantım yok. İmza atmak için kimseden talimat almadım.

"İddianamede yer alan basın açıklamasına katılmadım ama açıklamanın ifade özgürlüğü dahilinde olduğunu ve suç teşkil etmediğini düşünüyorum.

“İmzayı barış, insanlık, şiddetsiz dünya ve gelecek için attım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı talep ediyorum."

Avukatı Melike Polat Bursalı, dosyanın 13. ACM'deki dosya ile birleştirilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse 33. ACM'deki benzer dosyaların birleştirilmesini, buna dair karardan sonra tevsi-i tahkikat talebine ilişkin beyanda bulunacağını belirtti. Ek savunma için süre istedi.

Savcı birleştirmeye dair talebini, mahkeme kararını yineledi.

5. duruşma

Marmara  Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Yüksel Taşkın duruşmada hazır bulundu. Avukatı Adil demirci ek savunmasında söz konusu maddenin uygulanamayacağını belirtti.

Dosyada yer alan Avaztürk’te Emre Erciş imzasıyla yayınlanan yazının müvekkiliyle ilgisi olmadığını söyledi, bu konunun savcılık terör ve örgütlü suçlar bürosuna sorulmasını istedi. 10 Mart’taki basın açıklamasına dair mahkemenin savcılık bürosuna sorduğu soruya dair yeterli açıklama olmadığını söyledi, ayrıntılı bilgi istedi.

Dosyanın 13. ACM'deki dosya ile birleştirilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse 33. ACM'deki benzer dosyaların birleştirilmesini

Savcı birleştirmeye dair talebini, mahkeme kararını yineledi.

6. duruşma

Marmara Üniversitesi'nden ihraç edilen araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Cihan Yapıştıran beraatını talep etti.

Avukatı Meryem Kavak Ertuğrul ek savunmaya dair yazılı savunmalarını sundu. Bildirinin ifade özgürlüğü sınırlarında olduğunun ortada olduğunu, basın yoluyla suç işlenmesinden bahsedilemeyeceğini söyledi.

Dosyanın 13. ACM'deki dosya ile birleştirilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse 33. ACM'deki benzer dosyaların birleştirilmesini

Savcı birleştirmeye dair talebini, mahkeme kararını yineledi.

7. ve 8. duruşma

Avukat Meryem Kavak Ertuğrul’un müvekkilleri Yıldız Teknik Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Dr. İsmet Akça ve Marmara Üniversitesi’nden Dr. Ayşe Nilüfer Durakbaşa duruşmaya katılmadı.

Avukat önceki duruşmadaki taleplerini yineledi. Heyet kararını tekrarladı.

9. duruşma

Marmara Üniversitesi’ Mühendislik Fakültesi'nden ihraç edilen araştırma görevlisi Seçil Ercan duruşmaya katılmadı.

.Avukatı Ali Deniz Ceylan, müvekkilinin Temmuz 2019’a dek Fransa’da olacağını belirtti. Savunmasının istinabe yoluyla alınmasını istedi.

Savcı, Seçil Ercan’ın açık adresinin bildirilmesi için süre verilmesini, savunmasının alınması için gerekli işlemin yapılmasını istedi.

Heyet, adresi bildirmesi için süre verilmesine, savunması alınması hususunun bu yerine geldikten sonra bir dahaki celse değerlendirilmesine, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Ercan’ın 2017 ve 2018 yılına ait Türkiye’ye giriş çıkış kayıtlarının gönderilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Eylül saat 11.30’da

10. duruşma

Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ve avukatları Ali Saydı, Ziya Çelik, Cevriye Aydın duruşmaya katıldı.

Avukat Ziya Çelik birleştirme talebini yineledi.

Heyet kararını tekrarladı. 

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

22 Haziran itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 256 oldu. 16 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

(BK)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/198451-33-acm-de-birlestirilen...