Duruşmalar 10 Saat Gecikmeyle Başladı, Talepler Reddedildi

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
05.07.2018

İki mahkemede yedi akademisyenin davalarının ikinci duruşmaları görüldü. 34. ACM'de sabah 10.45'te başlaması gereken duruşmalar 10 saat 22 dakika gecikmeyle 21.07'de başladı. Talepler reddedildi, duruşmalar ertelendi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan akademisyenlere yönelik davalar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde etti.

34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki (YTÜ) görevinden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenler Prof. Dr. Fulya Atacan ile Yrd. Doç. Burak Ülman, Galatasaray Üniversitesi'nden araştırma görevlileri Seçil Doğuç ileBurcu Konakçı ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rukiye Nurten Ömeroğlu'nun davalarının ikinci duruşmaları görüldü.

10 saat gecikmeyle başladı

Akademisyenlerin ilk duruşması mahkemenin beşinci iş dosyasıydı ve sabah saat 10.45'te başlaması gerekiyordu. Ancak mahkemenin aldığı ilk üç dosya tutuklu sanıkların sayısı ve dosyanın genişliği nedeniyle saat 17.00'ye kadar sürdü.

Dördüncü sırada ise eski savcı Zekeriya Öz'ün avukatı Tayfun Aktaş'ın duruşması vardı. Bu duruşmada tanıklar ve sanıklar dinlendi, çapraz sorgu yapıldı.

Dört saat sonra mahkeme heyeti Aktaş'ın duruşmasına ara verdi ve beşinci sıradan itibaren olan akademisyen duruşmaları 21.07'de görülmeye başlandı.

Akademisyenlerden Ömeroğlu ve Ülman duruşmaya katılamadı. Duruşma salonunda hazır bulunan üç akademisyen ise savunma yaptı. Duruşmalar ileri tarihlere ertelendi.

36. ACM'de Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Deniz Parlak ve Nişantaşı Üniversitesi’ndeki işinden çıkarılan Dr. Dilşa Deniz’in ikinci duruşmalarına çıktı. Akademisyenlerin avukatları mazereti nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşmalar 7 Kasım'a ertelendi.

34. ACM

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Abdullah Özer; Üyeler: Oktay Güney, Emrah Kayasan; Savcı: İlkay Özcan.

1. duruşma

YTÜ'den ihraç edilen Prof. Dr. Fulya Atacan duruşma salonunda hazır bulundu. Sözlü ve yazılı olarak savunmasını sunan Atacan derhal beraatini talep etti:

"İnsan kalabilmek için ses çıkarmak zorundaydım. Aslında temelde barış talep eden hiçbir biçimde şiddeti övmeyen bu bildiri bana bu imkanı verdi."

Atacan'ın ardından söz alan avukatı Emel Ataktürk akademisyenlerin yargılandığı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinin Anayasa'nın 25. ve 26. maddelerine aykırı olduğunu söyledi. "İddiamızın ciddiye alınmasını istiyoruz" diyerek derhal beraat talebinde bulundu. Ataktürk ayrıca 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin dosyasıyla dosyalarının birleştirilmesini talep etti.

Terörle Mücadele Kanunu 7/2

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Mahkeme heyeti, derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddetti. Savcı esas hakkında mütalaasını hazırlamak için süre istedi. Mahkeme heyeti mütalaanın duruşma günü beklenmeksizin tebliğ edilmesine ve duruşmaya 8 Ocak'ta devam edilmesine karar verdi.

2. duruşma

YTÜ'den ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Burak Ülman duruşmaya katılamadı. Avukatı Özlem Ayata söz alarak Ülman'ın sabah 11.15'teki duruşmaya katılmak için ikametgahının bulunduğu Muğla'dan geldiğini ancak 18.55'teki uçağına binmek için gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Mahkeme heyeti Ülman'ın savunmasının talimatla alınmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 31 Ocak'ta görülecek.

3. duruşma

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ruken Ömeroğlu mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşması 12 Şubat'a ertelendi.

4. ve 5. duruşmalar

Galatasaray Üniversitesi'nden araştırma görevlileri Burcu Konakçı ve Seçil Doğuç duruşma salonunda hazır bulundu. İki akademisyen de yazılı ve sözlü savunmalarını mahkemeye sundu.

Akademisyenlerin savunmalarının ardından söz alan avukatlar tevsi-i tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) yönünce taleplerini sundu. Mahkeme heyeti talepleri reddederek savcının görüşünü sordu.

Savcı, esas hakkında mütalaasını hazırlamak üzere süre istedi. Mahkeme heyeti süre talebini kabul ederek Konakçı ve Doğuç'un davalarının 7 Şubat'ta devam etmesine karar verdi.

36. ACM

1. ve 2. duruşmalar

Akademisyenler Deniz Parlak ve Dilşa Deniz'in avukatı olan Meriç Eyüboğlu sağlık raporu sunarak duruşmaya katılamadı. Parlak savunmasını avukatının hazır bulunduğu bir celsede yapacağını söyledi. Deniz ise sağlık raporu sunarak duruşmaya mazeret bildirdi.

İki akademisyenin yargılamalarına 7 Kasım'da devam edilecek.

Akademisyen yargılamaları hakkında

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 5 Temmuz itibariyle 256 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 16 kişinin davasında karar açıklandı. 16 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

5 Temmuz itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 256 oldu. 16 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

Birleştirme kararları

33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi.

(TP)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/198883-durusmalar-10-saat-geci...